Cambrils, del 3 al 6 de desembre de 2021

Introducció

Eixams, l’Aplec per la Diversitat Afectiva dels Països Catalans, és un esdeveniment que sorgeix de la voluntat d’un grup d’activistes de l’àmbit de les no-monogàmies ètiques amb l’objectiu de crear un espai de relació, pensament, diàleg i col·laboració amb tot l’espectre de lluites afins, tot posant al centre de la mirada els espais feministes, LGTBIQ+, anticapitalistes i de justícia climàtica del territori dels Països Catalans.

Consisteix en una trobada-convivència de tres dies complets (de divendres tarda a dilluns havent dinat) en una casa de colònies en format desconferència (més avall ho expliquem) oberta a tots els col·lectius i persones interessades a pensar conjuntament la realitat i enriquir-nos amb el que metafòricament anomenem interpol·linització.

Ideologia

Eixams té un eix temàtic principal i quatre eixos ideològics bàsics. Aquests són:

Eix temàtic principal:

La diversitat afectiva en les seves diverses formes compreses dins de les no-monogàmies ètiques, les seves pràctiques i els seus activismes.

Eix feminista:

Eixams és un esdeveniment amb perspectiva interseccional que posa el focus en els feminismes, les lluites antipatriarcals i LGTBIQ+. Ens proposem facilitar un lloc d’aprenentatge sobre els privilegis de classe, de gènere, d’orientació i identitat sexual, de migració, d’ètnia i altres. Alhora, però, estem sempre en cerca d’un espai el més segur possible per a totes les persones participants, que ha de ser responsabilitat de tothom. Ens basem en la comprensió i pràctica activa del concepte de consentiment per part de totes i cadascuna de les persones que hi participen i, com a conseqüència, hem elaborat un codi de conducta que totes les persones participants s’han de comprometre explícitament a respectar.

Eix de llengua i territori:

Eixams té com a marc de referència territorial els Països Catalans. Dins d’aquest eix l’objectiu és doble: potenciar la llengua catalana i fer entrar les no-monogàmies al mapa d'activismes del territori.

Eix economicosocial:

Eixams és un espai anticapitalista i ecologista, especialment en les vessants de cerca de formes d'organització econòmiques, socials i familiars alternatives a les imposades per l'economia actual. Eixams lluita per una transició ecològica justa, que cerca tant a nivell individual com col·lectiu noves formes de consum conscients, responsables i sostenibles, incentivant l’economia circular i el decreixement.

Eix ecologista i climàtic:

La crisis ecològica i climàtica que està patint el nostre planeta és un assumpte tant important i transcendent que són necessàries mesures urgents per frenar-la i revertir-la. Eixams és un espai ecologista i de lluita contra el canvi climàtic, que treballa per la conservació de la natura, una transició ecològica justa i l’ecofeminisme, sota el paraigua de la justícia climàtica.

Format de l’Aplec

Eixams és un aplec en format desconferència. Això significa que l’equip organitzador fixa les dates, lloc, ideologia, codi de conducta i qüestions logístiques de l’esdeveniment, però no el contingut. És responsabilitat de les persones participants omplir de contingut els espais per a les xerrades i tallers. L’organització es reserva el dret de supervisar el contingut de les activitats per tal d’assegurar el compliment dels principis ètics i dels objectius de l’esdeveniment. Normalment, a les desconferències hi sol haver diversitat d’activitats, des de xerrades molt teòriques sobre els temes ideològics a tallers molt més pràctics i experiencials, sense oblidar que sempre podem fer tallers no relacionats amb la temàtica però afins a l’esperit de l’esdeveniment, i que s’encaminin al benestar de les persones assistents (un passeig guiat per la natura, un taller de ioga de bon matí...).

La cura i endreça dels espais comuns és responsabilitat de totes les persones participants. Tot i que comptarem amb un equip de cuina i neteja, cal matindre l’ordre i higiene de tots els espais.

Què passarà?

El primer dia comença a arribar la gent. Anem localitzant les habitacions i explorant els diferents espais, persones conegudes retrobant-se i desconegudes presentant-se. Hi ha grups i persones que semblen conèixer millor que la resta com funciona tot plegat, com si es tractés de l’enèsima edició de la trobada, i no és d’estranyar: és la cinquena trobada dins del marc dels Països Catalans, però hi ha qui porta molts anys assistint a les trobades que han inspirat Eixams (OpenCon UK, International OpenCon Catalonia, Opencon Valencia, OpenCon Madrid, OpenCon Italia).

Un panell crida l'atenció. Mostra un horari dels tres dies en forma de graella on cada casella buida correspon a un dels diferents espais d’activitats. Aquesta graella és on anirem distribuint els tallers de manera que a cada espai s’hi fa una activitat diferent simultàniament, i cadascú assisteix a la que li desperti més interès.

Hi ha qui ja porta els tallers que vol organitzar preparats de casa, hi ha qui troba inspiració en els tallers d’altres persones, en l’espai o en la companyia, hi ha qui no s’atrevia a organitzar a soles la seva idea i troba companyis que s’uneixen a fer-ho… i encara no ha arribat l’hora del cercle per inaugurar la trobada! És important dir, però, que no és pas obligatori oferir un taller! Només ho fan aquelles persones participants que en tenen ganes i se senten segures per fer-ho.

Per fer-vos una idea, en aquesta mena de trobades acostuma a haver-hi una vintena de tallers, una setantena de participants, i altres activitats improvisades com pot ser córrer o ioga a primera hora del matí, reunir-se a tocar música i cantar a un racó o ballar una estona a la nit. I així, entre àpats, tallers intensos, polítics, personals, vivencials, lúdics de tots formats i colors, descansos per desconnectar i per socialitzar… cadascuni troba el seu ritme i equilibri i plegades ens fem a mida el nostre cap de setmana, ens cuidem, acompanyem i teixim xarxes de lluites, afectes i emocions.

Dates, lloc, allotjament i preu

Del 3 al 6 de desembre de 2021.

La trobada tindrà lloc del 3 al 6 de desembre en una acollidora casa de colònies a Cambrils (Tarragona). L’accés amb transport públic és senzill des del sud i des del nord, i l’organització mirarà de posar un cotxe, si és necessari, per a cobrir la distància des de l’estació de tren més propera a l’allotjament. L’allotjament està adaptat a les diversitats funcionals. En aquesta cinquena edició, oferim menú vegetarià amb opció vegana. El preu, que cobreix l’estança en pensió completa i habitacions compartides més les despeses d’organització, és de 140€ (34 Euros per dia per a la mainada). Les persones interessades a participar i que per raons econòmiques no poden accedir a l’esdeveniment, podran indicar-ho al formulari d’inscripció perquè l’organització en faciliti la seva subvenció (parcial o total) per part d’altres assistents amb més possibilitats.

L’esdeveniment està obert a la presència de les famílies de les participants, però amb certes condicions de seguretat i operativitat. Si per venir necessites que la teva mainada també hi assisteixi, si us plau contacta amb l’organització per poder-ne parlar. Del mateix mode, si per assistir necessites l’acompanyament d’altra persona, contacta’ns. Per altra banda, com que els membres de l’organització no podem assumir responsabilitats civils de més, no es permet la participació als tallers d’Eixams a persones menors de edat no emancipades legalment.

Organització

Actualment som la Sandra, la Noemí, l'Alejandra, l'Anabel, li Lai(a), l'Anna, l'Edu i el Xabier, reunides en un col·lectiu d’activistes de les no-monogàmies ètiques que hem anomenat EIXAMS i que neix amb l’objectiu d’organitzar aquesta trobada anualment. Han format part d’aquest grup organitzatiu anteriorment l'Ana, Iris, la Silvia, la gelen, la Cristina, la Sara, el Simó, li Jun, el Dos, el Pi, el David, en Pere i l’Ignacio. Tenim bagatge i relació amb col·lectius feministes, LGTBIQ+, grups anticapitalistes, grups de criança i lluites afins.

Ens podeu contactar a: aplec@eixams.cat