L’Aplec per la Diversitat Afectiva dels Països Catalans és un esdeveniment anual que consisteix en una trobada-convivència en format desconferència* oberta a tots els col·lectius i persones interessades a pensar, debatre i construir espais conjuntament, i enriquir-nos amb el que metafòricament anomenem interpol·linització.

Què és el format desconferència?

En la desconferencia, nosaltres com a equip organitzador fixem els espais, horaris i qüestions logístiques de l’esdeveniment, però no el contingut. 

Son lis participants qui ompliran de contingut la graella d’activitats amb les seves propostes de xerrades, tallers… seguint la ideologia i el codi de conducta de l’esdeveniment. No és necessari ser expertis sobre el tema o en gestió de dinàmiques. Només cal interès i ganes d’aportar propostes, sempre hi haurà mans per ajudar on no es pugui arribar.

Normalment, a la l’aplec hi podem trobar molta diversitat d’activitats. Xerrades molt teòriques i ideològiques, tallers molt més pràctics i experiencials, sense oblidar que sempre podem proposar tallers no relacionats amb la temàtica però afins a l’esperit de l’esdeveniment, i que s’encaminin al benestar de les persones assistents (un passeig guiat per la natura, un taller de ioga de bon matí…).

Per tal d’assegurar el compliment dels principis ètics i dels objectius de l’esdeveniment, des de l’organització reservem el dret de supervisar el contingut de les activitats.

Què passarà?

El primer dia comença a arribar la gent. Anem localitzant les habitacions i explorant els diferents espais, persones conegudes retrobant-se i desconegudes presentant-se. Hi ha grups i persones que semblen conèixer millor que la resta com funciona tot plegat, com si es tractés de l’enèsima edició de la trobada, i no és d’estranyar: és la cinquena trobada dins del marc dels Països Catalans, però hi ha qui porta molts anys assistint a les trobades que han inspirat Eixams (OpenCon UK, International OpenCon Catalonia, Opencon Valencia, OpenCon Madrid, OpenCon Italia).

Un panell crida l’atenció. Mostra un horari dels tres dies en forma de graella on cada casella buida correspon a un dels diferents espais d’activitats. Aquesta graella és on anirem distribuint els tallers de manera que a cada espai s’hi fa una activitat diferent simultàniament, i cadascú assisteix a la que li desperti més interès.

Hi ha qui ja porta els tallers que vol organitzar preparats de casa, hi ha qui troba inspiració en els tallers d’altres persones, en l’espai o en la companyia, hi ha qui no s’atrevia a organitzar a soles la seva idea i troba companyis que s’uneixen a fer-ho… i encara no ha arribat l’hora del cercle per inaugurar la trobada! És important dir, però, que no és pas obligatori oferir un taller! Només ho fan aquelles persones participants que en tenen ganes i se senten segures per fer-ho.

Per fer-vos una idea, en aquesta mena de trobades acostuma a haver-hi una vintena de tallers, una setantena de participants, i altres activitats improvisades com pot ser córrer o ioga a primera hora del matí, reunir-se a tocar música i cantar a un racó o ballar una estona a la nit. I així, entre àpats, tallers intensos, polítics, personals, vivencials, lúdics de tots formats i colors, descansos per desconnectar i per socialitzar… cadascuni troba el seu ritme i equilibri i plegades ens fem a mida el nostre cap de setmana, ens cuidem, acompanyem i teixim xarxes de lluites, afectes i emocions.